Jösses!

Vilken natt! Igen!

Leah vaknade vid tre och skulle inte sova mer, låg mest och små grät fram till sex, sen tog Hence upp henne, gick ner därnere en stund. Kom upp med henne vid sju när han skulle till jobb, och jag tog över.

Gråt fram till nio, sov en stund på soffan, 30 min och sen upp igen. Ja, så är det! :)

Nu har jag och Paula precis ätit lite lunch medans Leah sov. I lugn och ro.... 

Denna metoden försökte vi med härom dagen när Leah nu har bestämt sig för att inte somna längre själv när vi lagt ner henne i sängen. 

Hjälp din bebis forma goda associationer till sänggåendet med fasta godnattrutiner. Vagga inte bebisen till sömns och använd inte heller amning, flaska eller napp som "godnattillbehör". Visserligen fungerar dessa metoder kortsiktigt, men de kan också göra din bebis beroende av att bli sövd istället för att somna själv.

Om bebisen inte vill somna, låt den gråta lite längre varje gång innan du går in - börja med fem minuter, sedan tio och så vidare. När du går in kan du tillbringa 2-3 minuter med att prata lugnande, klappa eller smeka bebisen, men inte lyfta upp eller vagga den. 

Jätte svårt måste jag säga!! Hemskt. När det har gått två minuter kändes det som en kvart! Funkade inte alls! Man har inte hjärta till det! Men vad skall man göra....??

Denna metoden är nästan den samma: 

Hjälp din bebis lära sig att somna om själv. Om den vaknar och gråter, kan du låta den gråta fem minuter innan du går in och sedan upprepa med 5-10 minuters mellanrum tills den somnar. Se naturligtvis till att bebisen har det bra - men tänd inte ljuset, vagga inte och bär inte runt den. Mata inte heller (lite vatten är OK) och bär inte in bebisen i din säng.

Håll vad du gör relativt kortfattat, så att du inte sätter upp ett "belöningssystem" för att bebisen gråter efter dig. Bara att se att du är där kan vara tillräckligt - många barn går igenom separationsångest kring den här tiden och behöver bara få veta att du finns där.

Experimentera med nya metoder. Pröva att lämna dörren till bebisens rum på glänt så att den kan höra dig, eller ge ett s k övergångsobjekt, som en nalle eller favoritfilt. Försök undvika att ge napp. De har en tendens att ramla ut och om bebisen inte kan hitta sin napp, kommer den att ropa på dig. 


Ja, man kan alltid testa. Leah har alltid somnat själv så detta är något man bara skall ta sig igenom en gång till verkar det som. 

Dom här metoderna är miljontals och visst, bara en själv vet vad som är bäst för ens eget barn, så är det ju.








 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0